Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Solární panely aneb Jak se stát krokodýlem

Věděli jste, že krokodýlí hřbet je magnetem pro sluneční energii? Každý jeho ostrý výběžek zachycuje sílu a život jako solární panel. Vyhříváním na sluníčku se tito predátoři nabíjejí a nikdy nejsou nemocní. Všechny bakterie světa ve svém těle dokážou převést v blahodárnou oázu. Čím to asi tak bude?

Ono převtělení do krokodýla není od věci. Krokodýlí kůže zahřeje, posílí a stane se štítem ochraňující nás před škodlivými vlivy vnějšího světa. Alespoň fyzicky. Ale jak si dopřát moudro pocházející z krokodýlí mysli? Taktéž jednoduše. Krokodýl totiž nemyslí. J Jen pozoruje, sleduje v tichosti a v klidu vše, co se kolem něj děje a pečlivě tyto vjemy ukládá do paměti. Sluneční energie mu dodává všechny potřebné živiny, tudíž mu stačí pouze jedno jídlo ročně a vůbec neomdlévá podvýživou.

Všechen um je schován do jednoho slova „nedělání“. Nádherné slovo, jen v nás vyvolává dva protipóly. Ano, nedělání milujeme, odpočinek a klid. Ale jen za předpokladu, že vše máme hotovo – vše máme tedy uděláno. Pak můžeme odpočívat a hlavně si tento pocit nicnedělání pěkně užívat. Ale co se stane, když zjistíme, že jsme ještě něco neudělali? Nebo nedej bože, že bychom zrovna teď měli odpočívat, ale ve skrytu duše víme, že si to nezasloužíme a že máme mnoho práce rozdělané? (to je ta horší varianta). No, mezi námi, tato varianta je jeden velký průser, jelikož takto to máme nastavené skoro všichni. (skoro!!!) Neumíme nic nedělat, neumíme jen tak ležet a být ve střehu jako krokodýl. Všimli jste si, že vlastně krokodýl, i když je navenek poklidně „mrtvý“, je zároveň velmi aktivní? Bedlivě pozoruje, sbírá emoce, zážitky, postřehy ….vizualizuje si svoji budoucnost a hlavně prožívá v tom daném okamžiku svoji jedinečnou a neopakující se přítomnost.

 Odpočinkem nabíráme sílu a smysl pro tvořivost. Odpočinkem toho docílíme mnohem více. Odpočinkem vidíme i to, co nám uniká, jelikož ve spěchu a s přeplněnou hlavou jsme zaslepeni a připoutáni jen ke svým myšlenkám. A proto vyhoďme odpadky z naší hlavy a staňme se alespoň na chvíli krokodýlem.

 

 

Autor: Kateřina Velcová | pátek 22.11.2013 18:51 | karma článku: 9,10 | přečteno: 365x
  • Další články autora

Kateřina Velcová

Kouzlem mým změnit tě smím

Miluji a přijímám. Miluji a přijímám vše, co mě obklopuje a tvoří součást mého života. Identita, banalita, vztahy, emoce...tím vším si prochází ve svém myšlenkovém labyrintu konceptuální umělkyně Milena Dopitová, jež nyní v Městské knihovně „Miluje a přijímá“. Výstava se ladně pohybuje za zvuku vodotrysku, který očišťuje a zároveň osvěžuje roztěkanost mysli „zanesenou“ z venkovního světa a se stupňujícími gejzíry vyvolává vizuální, sluchový i vjemový chaos, který zůstává přítomen v celé expozici. Od začátku až do konce – vše je přesně takové, jak má být. Krásně nedokonalé.

13.9.2014 v 21:16 | Karma: 5,77 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Kateřina Velcová

Kampa zavzpomínala na křehce silnou Adrienu

Pro Adrienu Šimotovou, výraznou osobnost generace šedesátých let a průkopnici informelu, a nejen pro ni in memoriam proběhla vzpomínkově ladná výstava komorních prací ze sbírky Medy a Jana Mládkových na Kampě. Křehká a silná žena zároveň připoutala pozornost svým niterně čistým zpracováním grafických tisků anebo velkoformátových mnohovrstevnatých průřezů papíry. Žena předurčena svým osudem k hlavnímu nosnému tématu smrti, které ji stále obklopovalo v jejím bolestném, ale i přese všechno utrpení šťastném a velmi bohatém životě.

15.7.2014 v 14:42 | Karma: 6,79 | Přečteno: 224x | Kultura

Kateřina Velcová

Osudová tíha levituje U Zlatého prstenu

Mezi sociálním uměním a magickým realismem se vznášejí obrazy po několik desetiletí opomenuté meziválečné umělkyně Vlasty Vostřebalové Fischerové, jimž vytváří prostorovou lehkost zázemí Domu U zlatého prstenu. Retrospektivní linie výstavy putuje autorčiným dílem po osudových až tíživých nitích jejího životního spletence. Výstava tak poukazuje na propojení nelehkého životního příběhu se sociální tematikou obrazů, které se střídají s magickým surreálnem. Tajemná osudovost až tíživost se lehce nadnáší a vytváří zajímavou koláž textu, slova a vizualizace.

14.7.2014 v 21:06 | Karma: 4,80 | Přečteno: 159x | Diskuse| Kultura

Kateřina Velcová

Kopeckého bouře a klid v harmonickém napětí spočívají

Výstavní projekt Vladimíra Kopeckého, osobitého skláře, připravilo Muzeum Kampa jako svoji letní inscenaci nad Vltavou. Bouře a klid představuje tvůrce jako umělce pohybujícího se mezi dvěma médii – malbou a sklem. Ve výrazovém napětí nejsou jen tyto velmi odlišné techniky, ale i samotné zpracování obrazů, kdy expresivní barevnost přechází v přísnou až destruktivně strohou geometrii. Štětec střídá sklářskou píšťalu a s osobitou umělcovou „rozervaností“ se střetávají ve vymezeném prostoru dvou muzejních pater a jednoho mezipodlaží. Vzdušnost muzea tuto vznětlivou dynamiku přibrzďuje a nechává ji pohrát si s prostorem a energií, která ke Kampě neodmyslitelně patří.

11.5.2014 v 16:19 | Karma: 4,63 | Přečteno: 198x | Diskuse| Kultura

Kateřina Velcová

Čistá krása Reynkových leptů odkrývá život v Petrkově

Před dvěma lety připravila Galerie hlavního města Prahy Reynkovu retrospektivu a nyní se Reynek představuje znovu, a to spoluprací Národní galerie, Nadace Reynek, Galerie Zdeněk Sklenář a Nadačního fondu Richarda Fuxy, jenž také stojí za megalomanskou výstavou Ivan Lendl: Alfons Mucha, která proběhla minulý rok v Obecním domě.

25.4.2014 v 12:59 | Karma: 8,79 | Přečteno: 188x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Soud rozhodne v případu upálení družky. Bylo to italské manželství, říká obžalovaný

25. dubna 2024  9:45

Krajský soud v Brně dnes vyhlásí rozhodnutí v případu muže, kterého obžaloba viní z vraždy družky v...

PŘEHLEDNĚ: Langšádlová nekončí jako první. Jaké změny už zažila Fialova vláda?

25. dubna 2024  9:33

Přehledně Ve čtvrtek oznámila demisi ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). V koaliční...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  9:29

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 247x
lektorka kurzů kreslení a malování "www.spolukradosti.cz"

Seznam rubrik