Osudová tíha levituje U Zlatého prstenu

14. 07. 2014 21:06:37
Mezi sociálním uměním a magickým realismem se vznášejí obrazy po několik desetiletí opomenuté meziválečné umělkyně Vlasty Vostřebalové Fischerové, jimž vytváří prostorovou lehkost zázemí Domu U zlatého prstenu. Retrospektivní linie výstavy putuje autorčiným dílem po osudových až tíživých nitích jejího životního spletence. Výstava tak poukazuje na propojení nelehkého životního příběhu se sociální tematikou obrazů, které se střídají s magickým surreálnem. Tajemná osudovost až tíživost se lehce nadnáší a vytváří zajímavou koláž textu, slova a vizualizace.

Výstava prostupuje třemi patry galerie a od pramene se pomalu rozlévá po nejvyšším poschodí až gradujícím tempem se propadá jako vodopád do přízemí. Tematicky je rozčleněna do 11 segmentů (Samota a periferie, Otokar Fischer, Obrazy moderního „ženství“, Ženy posedlé aj.), v nichž se prolínají všechny palčivé momenty jejího života.

Wolkerovská nostalgie a epičnost v počátcích tvorby mladé malířky otevírají cestu průbojné umělkyně, která ve své době působila velmi emancipovaně a nebála se výrazově ztvárnit postavení ženy ve společnosti. Téma ženství se prolíná všemi segmenty - žena milenka, žena matka, žena tvořitelka – a svojí naléhavostí seskupují obrazy do poutavého emočního zpracování, které v závěru působí jako otevřená kniha o 11 dějstvích. Zápletka je situována do druhého poschodí expozice, v němž je ukryta melancholie z rozpadajícího se vztahu a také nutkavé zaujetí svým postavením matky – bojovnice za svého syna. Imaginární světy v jemných odstínech se přesouvají do pozadí a vyprahlé až nezaujaté oči portrétovaných roztěkávají mysl kolemjdoucích, jako by svým pohledem portréty hlavních aktérů narážely do zdi. Nezaujatě si žili ve svém světě, bez povšimnutí všem na očích. Tělo utonulé gravidní ženy padá do zelené hlubiny, aby se posléze vynořilo na hladinu a svým tíživým poklidem se nechalo unášet proudem života. V tomto bodě výstava také dosahuje svého dramatického vyvrcholení a těžkým krokem se přesouvá do posledního poschodí - dějství, v němž roztěkané myšlenky narážejí na audio záznam z deníku ženy milenky. Proud vody ve svém konci čeří hladinu a vzniklý vír připomíná vše pomíjivé. Osud byl naplněn.

Výstava končí 14. září.

Autor: Kateřina Velcová | pondělí 14.7.2014 21:06 | karma článku: 4.80 | přečteno: 159x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma článku: 8.37 | Přečteno: 249 | Diskuse

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma článku: 11.60 | Přečteno: 313 | Diskuse

Richard Mandelík

Jeden podařený slavnostní koncert k roku české hudby

Koncert až na dvě zajímavé výjimky vokální a celý věnovaný památce české skladatelky Slávy Vorlové (1894—1973)), tudíž dnes užito jen její hudby a občas i textů.

25.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Ladislav Kolačkovský

Rytíři Sacher-Masochové v Praze, c. a k. úředníci a milostné vášně

Na Olšanských hřbitovech je hrobka rytířů Krticzků von Jaden. A tam odpočívá i vlastní sestra slavného Sachera-Masocha, díky němuž vzniklo slovo masochismus. Barbara von Sacher. O rodu rytířů Sacher-Masoch a Krticzků.

24.3.2024 v 19:47 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 346 | Diskuse

Pavel Král

Spravedlnost

Po přečtení tohoto příběhu bych mohl jen poznamenat, že spravedlnost je v Božích rukou. A tím by bylo celé téma vyčerpáno. Ale já bych rád spolu s vámi uvažoval o potřebě spravedlnosti v širších souvislostech. A k tomu bych rád...

24.3.2024 v 13:00 | Karma článku: 4.43 | Přečteno: 117 | Diskuse
Počet článků 29 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 247
lektorka kurzů kreslení a malování "www.spolukradosti.cz"

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...